Monday, 31 August 2009

ESSIR & TREC

Salam..

Masa menaip post ni, aku ada di Padova, Italy. Esok akan bermulalah European Summer School in Information Retrieval (ESSIR). Terasa kerdil je bila jumpa nama2 besar dalam bidang IR ni. BTW, InsyaAllah akan di ceritakan pengalaman sembang dengan orang2 otai ni.

3 hari lepas punya cerita. Disebabkan group IR kami involved dengan TREC09 so deadline untuk topstories news headline adalah pada hari Sabtu lepas. Memang banyak pengalaman aku dapat bila involved ngan projek ni. Lagi2 pasal time ngan planning management. Yang teknikal plak, dapat play around dengan server untuk group IR yang kami panggil bowmore. Even pakai server yang ada 18 g memori pun, indexing documents yang TREC bagi, makan masa sampai 4-5 hari nonstop.

Selain yang best mmg ada gak yang tak best. Macam aku kena siapkan part aku sampai pkul 2 pagi dua hari berturut2. Dah la pose. Dorg ni pulak mana kisah ko pose ke tak, hehe. Sib baik iman kuat lagi, kalau tak dah tak pose dah.

Ok..rasanya tu je la update untuk kali ini. Nanti bila dah tangkap gambar Padova ngan amik gambar kt Osman tu baru la aku updata ngan gambar sekali.

ciao ciao, bournajournata.

5 comments:

Oyis said...

ko ni kan, x habis2 berjalan... naik berbulu aku tau... jeles tahap dewa dah ni... tau la jalan sbb kerja, sbb tu la lg jeles... mkn, tido, tambang semua tertanggung dah... lg dpt ilmu tambahan plak tu... eiiii x adil!

tp ramadhan punya psl, aku sabar... n redha... hehe

slmt meneruskan ibadah posa di mana jua anda berada :)

Az Azrinudin Alidin said...

tu ko kena tanya fabio noris..dia yang hantar aku pegi sini..tapi tak ramai otai2 IR, yg ada cuma keith, stefan, massimo, ingwersen, mounia, robertson.

yang lain tu mcm baru2 nak naik. tapi ok la dapat gak sembang ngan dorg even dorg mabuk2..haha

ps: pak arab tak pose tu..alasan musafir..aku gagah je pose sambil tapau makanan..haha

iZuan said...

tapi mata ko pose tak? keh..keh..keh

Az Azrinudin Alidin said...

nak wat camne weh..dah la padua tu panas..sume pakai sekerat2 je

chefadh said...

hahaha..tah camne mcm kelakar + tersenyum plak aku baca sume komen diatas.. thank you..anyway, selamat berpuasa..