Tuesday, 21 August 2018

Azra' Aqilah Az Azrinudin

Assalamualaikum...

Memperkenalkan new addition dalam keluarga saya







4 Ogos 2016 / 22 Zulkaedah 1439
12.10 pm
3.0 Kg
Hospital Islam Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi

Thursday, 19 July 2018

SQL Connection Error: Cara untuk selesaikan masalah ini


Assalam..so pada sesiapa yang berjumpa masalah seperti ini iaitu Cannot connect to SQLexpress (ini untuk Microsoft SQL Server yer). 

Berserta dengan additional information seperti ini:

A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server.The server was not found or was not accessible. Verify that the instance name is correct and that SQL Server is configured to allow remote connections.
Kalau tak paham jugak sila tengok pic kat bawah ni.

untuk mengatasi masalah ni

1. Buka Task Manager.
2. Klik tab Services
3. Klik Open Service kat bawah tu


4. Dah klick Open Services, sila tengok pic kat bawah
5. Lepas tu cari service yang start dengan nama SQL. Sila tengok pic kat bawah
6. Cek status service tu. Status kenalah Running. Kalau tak sila right click kat nama service tu dan klik start.
7. Lepas dah klik start, status service tu sepatutnya bertukar ke running.
8. Cari lagi service name seperti SQL dan startkan service tu.


Bila semua service tu dah start. Sila kembali ke SQL Server Management Studio. Try untuk connect semula. Sepatutnya dah boleh login dan akan nampak seperti pic kat bawah dan dah boleh start buat kerja.


Kalau tak boleh juga silalah google.

Selamat Bekerja Semua!!!

Untuk rujukan:

1. Microsoft Support
2. SQL Studio Cannot Connect

Friday, 13 July 2018

Selamat Hari Raya 2018

Raya dah nak abis baru la sempat nak letak gambar kat blog ni. Tahun ni kami beraya kat Kelantan. Mula-mula tu macam tak jadi nak balik Kelantan sebab bini aku ada UAT dengan vendor. So tak apply cuti sebab kalau apply pun tak lulus. Sekali vendor tak siap nak buat sistem, UAT ditangguhkan. Bos bini aku bagi cuti. Jadi ke Kelantan la kita.

Kat Kelantan selalunya dorang buat kenduri kahwin time hari raya. Tumpang la sekali ambik gambar pengantin lama

Bunting pelamin pengantin lama ni

Payah la nak ambik gambar dengan anak sorang ni. Kalau dah tengok handphone memang tak layan benda lain

selfie dengan bini sendiri. Hari raya la kita

Hari raya pertama temanya hijau
Raya ke 3 dah balik KL. Sekejap jer raya. Janji kita sambut raya dan anak gembira

Tuesday, 26 June 2018

Perfume Bandung Malaysia: Photoshoot Raya

8 Jun hari tu, adik ipar aku merangkap founder Perfume Badung Malaysia rancang nak buat photoshoot sempena hari raya untuk team member Perfume Bandung Malaysia. Aktiviti ni lebih kepada nak buat material untuk promote dan branding jenama kami. Disebalik tu jugak nak perkenalkan team member dan juga orang belakang tabir yang menggerakkan bisnes kami. 

Sesi photoshoot

Aksi photoshoot
Action jer lebih

with the whole team of Perfume Bandung Malaysia

bersama staf perempuan..ini idea Nasrul

tengok gambar sendiri

Berangan nak jadi wizard

Tuesday, 12 June 2018

Perfume Bandung Malaysia: Hulurkan Kasihmu



2 Jun lepas team company yang aku co-founded, Perfume Bandung Malaysia rancang nak buat amal sikit. Nak bagi sedekah, sedikit barang-barang basah keperluan dan juga bagi baju-baju yang disedekahkan oleh client-client Perfume Bandung Malaysia.

Cadangannya nak buat amal ni nak disasarkan kepada golongan kurang berkemampuan di sekitar Meru, Klang dan juga nak sedekah kat golongan gelandangan di KL. Boleh dikatakan seperti CSR gak la.







Benda ni bagi pengalaman baru buat aku. Nampakla bila kami bagi sedekah ni, orang kurang berkemampuan ni amat menghargai. Dari riak muka pun nampak dorang bersyukur dan berterima kasih bila ada orang memberi sumbangan.

Tapi untuk golongan gelandangan pulak, dorang seperti kurang menghargai sumbangan kami. Siap boleh pilih-pilih lagi nak sumbangan apa. Pada pandangan peribadi aku la, mungkin disebabkan ramai sangat yang bagi dorang bantuan sampai dorang pun dah start demand dan tak nak sumbangan tu. Tapi aku pun tak boleh salahkan golongan gelandangan ni sebab ramai sangat orang bagi pakaian dan makanan. Gelandangan ni bukannya ada tempat nak simpan pakaian banyak-banyak. Lepas tu kalau semua bagi makanan, berapa banyak gelandangan ni boleh makan kan. So memang kena ada gerak kerja yang selarasla antara NGO-NGO yang nak menyumbang ni.

Cuma pengalaman ni amat berharga la untuk aku. Dapat menghargai betapa aku ni tak susah. Masih cukup makan pakai. Ada bumbung masa nak tidur. Cukup serba serbi walaupun tak mewah. Mudah-mudahan rezeki yang aku perolehi diberkati dan aku dapat serba sedikit bersedekah kepada golongan yang memerlukan. Amin