Wednesday, 15 February 2017

Mentaliti Budak

Semalam hari Selasa seorang staff yang kerja bawah aku diarahkan ke Kedah untuk develop sistem kat sana. Arahan untuk ke Kedah ni dari minggu lepas lagi tapi minggu lepas hari Khamis cuti umum dan kat Kedah hari Jumaat kat sana bukan hari berkerja so tunda ke minggu ni.

Sebelum dia pergi, aku dah pesan, pegi airport awal, gi naik ERL dari Putrajaya Sentral ke klia2. Tiket flight jam 12 tengahari so ada banyak masa jadi takde la jadi kelam-kabut rushing.

Nak dijadikan cerita, tengah aku drive dari Kajang nak ke ofis, dia call katanya baru nak gerak dari Putrajaya ke klia2. Masa tu aku tengok jam dah pukul 10.30 pagi. Dalam hati dah terdetik dah ni, "ahh sudah, silap-silap terlepas flight ni"

S: "Encik Azri, sempat ke saya nak pegi klia2 ni, baru nak gerak ni, lebih kurang jam 11 sampai klia2."
Aku: "Yang ko lambat kenapa? ko naik kereta ke naik ERL?"
S: "Tengah drive ni, tolong check-in tiket saya"
Aku: "Aku pun tengah drive ni dari Kajang"

Lepas tu, kat whatapp group dia minta tolong kat D untuk check in tiket dia. Nasib baik la tak miss flight. Sampai jer aku kat ofis, dia whatsapp lagi minta tolong.

S: "Encik Azri, kereta saya parking kat klia2, sehari kena bayar RM30, kalau 7 hari dah berapa tu encik. Minta tolong ambikkan kereta saya."
Aku: "Laaaah ko ni, aku dah pesan semalam. Kunci spare ada kat mana? Tiket parking ko letak kat mana?"
S: "Kunci spare takde, saya nak buat camne ni?"
Aku: "Ko bagi jer la kunci tu kat sapa-sapa kat situ, nanti aku ambik dari orang tu."
S: "Encik nanti ambik kunci kereta saya dengan tiket kat Hafiz. Ni no dia 01X-XXXXXXX"
Aku: "Sape Hafiz?"
S: " Polis yang jaga kat pintu masuk tu. Saya bagi kat dia. Nanti encik ambik tau kereta saya sebelum 2.30 petang."
Aku: "Aah yer la aku ambik. Tambang, makan, parking aku claim kat ko nanti."

Memang aku menyumpah la kat si S ni. Bukannya aku tak pesan awal-awal. Nasib baik tak miss flight. Sempat lagi tu nak mengayat si D (D ni perempuan) dalam group whatsapp.

Memang mentaliti budak lagi S ni. Langsung takde planning. Takpe nanti aku claim balik double kat dia

Wednesday, 8 February 2017

Taman Rama-Rama

Rasanya dua minggu lepas bawa Amirah pegi Taman Rama-Rama di KL. Beria la anak ni happy nak tengok rama-rama. Sampai jer kat Taman Rama-Rama tu, alih-alih Amirah jadi takut la pulak. Tak tau la dia takut ke geli sebab masa tu dia cakap takut. Plus dah mengantuk time tido tengahari. Akhirnya, ayah dengan umi jer la pusing-pusing dalam Taman Rama-Rama tu.

Nak masuk sini of course la kena bayarkan. Bagi aku, bayaran tu agak mahal tambahan pulak keadaan dalam Taman Rama-Rama tu macam dah lama tak upgrade. Bangunan tak cat baru. Spesimen dan gambar-gambar semuanya gambar lama. Mungkin jugak Taman ni tak ramai orang datang so dorang pun tak upgrade cuma maintain apa yang ada.

Taman Rama-Rama ni takda la besar, banyak gak rama-rama cuma susah nak tengok sebab kena perati kat mana rama-rama tu landing. Banyak gak yang cantik. Tapi bila tujuan datang situ nak tunjuk kat Amirah pasal rama-rama, dia pulak tido, tak dapat nak menikmati suasana. Last-last 30 minit jer kami pusing dalam taman tu.

Cuma sebelum keluar tu ada la mini muzium atau pun ruang info berkenaan rama-rama. Yang ni aku suka sebab banyak benda boleh belajar. Cuba tengok gambar ni


Unik kan??

Kumbang ni dorang klasifikasikan dengan nama MAN FACE BUGS. Kalau perati betul-betul memang ada bentuk muka manusia kat belakang kumbang tu.


Yang ni pulak kumbang orked, Nampak tak macamana kumbang-kumbang ni cuba bersembunyi dengan menyamar menjadi sebahagian dari pokok-pokok.


Ni kumbang menyamar jadi daun-daun. Kalau tak diperhatikan betul-betul, memang nampak daun tak nampak kumbang.



Rama-rama yang dah diawet. Tak ingat dari mana. Cantik kan??

Kat dalam ruang ni aku banyak ambik masa tengok rama-rama dan kumbang-kumbang ni. Sampai sakit pinggang sambil tengok, baca, dukung anak dan ambik gambar. Lepas ni nak pergi taman lain pulak kat sekitar KL dan Putrajaya ni

Monday, 23 January 2017

Makan

Sejak balik ke Malaysia dah hampir 5 tahun ni, aku dah perlahan-lahan sesuaikan diri dengan keadaan di Malaysia. Minggu lepas, bini aku buat kerja lebih masa hari sabtu dan ahad, jadi aku sebagai ayah dan suami yang baik (...cheeeewaah..) jaga Amirah. Masuk tengahari, Amirah lapar nak makan tapi ada syarat, kena makan kat kedai tak nak bungkus.

Amirah:"kalau dengan ayah, kita makan kat kedai"
Aku:"Okay"
Amirah: "kalau ada ayah dengan umi, kita bungkus"

Aku terus terpikir, selama ni kami asyik makan di kedai. Kebetulan memang kedai depan rumah, cuma dah agak lama tak masak sampai Amirah pun kalau nak makan, minta ke kedai bukan minta masak makanan dia. 

Memang kat Malaysia ni terutamanya di bandar, masa habis di jalan raya sampai banyak benda nak buat jadi tak sempat. Sampai rumah jer badan dah penat, dalam otak nak rehat jer. Kesian kat Amirah.


Wednesday, 4 January 2017

DUIT

Aku pernah dengar dalam seminar berkenaan DUIT ni. Katanya ramai orang nak cari pendapatan pasif (Passive Income) tapi sebelum mendapatkan pendapatan pasif, ada banyak langkah yang perlu seseorang tu kena buat. Speaker tu pun bagi 5 prinsip DUIT. 

(Speaker bagi 5 prinsip ni jer, tapi dia tak terangkan dengan terperinci sebab masa yang terhad)

1. CIPTA DUIT => kena dapatkan pendapatan aktif (Active Income) dulu sebab duit ini yang akan digunakan untuk digandakan menjadi pendapatan pasif.

2. URUS DUIT => kurang pasti kat sini duit tu kena urus camna. 

3. LINDUNG DUIT => ini supaya duit kita tidak hilang begitu sahaja. Jadi simpan la duit dalam bank dan tempat-tempat yang diyakini dapat lindungi duit kita.

4. AGIH DUIT => kena agih duit ikut perbelanjaan, simpanan, untuk anak isteri, dan sebagainya.

5. LABUR DUIT => kat sini la duit tu dilaburkan untuk mendapatkan pendapatan pasif. Labur duit ni kita boleh labur sama ada dalam properties, saham, ataupun emas. AMARAN: jangan masuk skim cepat kaya, labur duit, goyang kaki, duit masuk tiap-tiap bulan tak buat apa-apa. Salah satu cara untuk kenal pasti skim cepat kaya, duit masuk tiap-tiap bulan dengan percent yang bank pun takkan bagi. 

Contoh: ASB bagi 8% setahun, skim cepat kaya bagi 10% SEBULAN. SEBULAN bukan SETAHUN. Kat situ pun nampak macam ada yang tak kena.

Tuesday, 3 January 2017

Hari Pertama di Tadika

Update: Apparently, Amirah menangis masa tengahari sebab bosan takde TV. Belum pandai bermain dengan kawan lagi. Cuma bila tanya ada kawan tak, Amirah cakap ada kawan nama Adam, Anis dengan Zulaikha. 

Hari ni Amirah masuk sekolah tadika. Sebelum pegi sekolah ambik gambar dulu




Sekejap jer dah besar Amirah. Cepat sungguh la masa berjalan. Ayah dan Ummi doakan yang terbaik untuk Amirah. Semoga Amirah dapat ilmu dan keberkatan Cikgu yang mengajar. Dan Amirah mengamalkan ilmu yang Amirah pelajari.