Saturday, 22 April 2017

Hari Sukan Taska



Baru nak start..matahari dah naik..Amirah dah start gelisah


Pasukan rumah hijau..Ninja Warrior..maskot ninja turtle


Lepas berbaris duduk dalam khemah..Belum start sukan tapi dah lemau semacam


Ni tak tau nak kata apa..muka lapar ke penat ni??


Ikut turn untuk beraksi..Amirah tengah tengok kawan-kawan lain beraksi sambil pasang strategi


Amirah bertanding acara masukkan air dalam botol guna span..nampak serius jer tadi


Dapat la hadiah botol..boleh bawa pegi sekolah

Amirah masih 4 tahun so cikgu taska takde la push sangat budak-budak ni. Tapi yang penting budak-budak ni enjoy dan dapat main sama-sama lepas tu dapat hadiah. Cuma masa hari sukan tu, start agak lambat so matahari dah naik tinggi bila budak-budak ni start bertanding. 


Monday, 10 April 2017

Selfie and Wefie



Sekarang Amirah dah pandai nak selfie dan wefie. Screen phone dah barai sebab tu gambar jadi kabur. Screen pecah pun takde orang lain buat kalau bukan si Amirah yang jatuhkan phone. Takpa la janji boleh guna lagi phone ni. 

Monday, 6 March 2017

Tanya Sama Pokok

"..tanya sama pokok apa sebab goyang......tiba tempat sejuk, aku pun cair..." Amirah nyanyi-nyanyi kecil. Aku pun menyampuk, cuba nak betulkan lirik dan sebutan Amirah.

"..tanya sama pokok apa sebab goyang..nanti jawab pokok, angin yang goncang..." Lepas tu Amirah pun ikut nyanyi guna lirik yang betul. Sampai part "..tiba tempat sejuk.." Umi Amirah menyampuk,

"..eh yer ke tiba sempat sejuk, jadi cair..patutnya jadi beku la.." Amirah pulak tiba-tiba jawab,

"..dah kena tulis macam tu..." Haha.

Eh..eh pandai pulak dia jawab macam tu. Lepas tu, Amirah pun sambung nyanyi, kami pun ikut nyanyi sama. Tiba-tiba Amirah cakap, 

"...Umi, umi tak tau nyanyi lagu tu, tak betul.."

"..dah tu macamana nak nyanyi bagi betul.." Umi menyahut.

Amirah jawab, "...Entah, Amirah pun tak tau!!!"

Kami berdua dah gelak sakan dah ni. Tadi beriya kata Umi nyanyi lagu tu tak betul. Suruh dia nyanyi dia pun tak tau. Haha

Dah cerdik dah Amirah ni.


Wednesday, 15 February 2017

Mentaliti Budak

Semalam hari Selasa seorang staff yang kerja bawah aku diarahkan ke Kedah untuk develop sistem kat sana. Arahan untuk ke Kedah ni dari minggu lepas lagi tapi minggu lepas hari Khamis cuti umum dan kat Kedah hari Jumaat kat sana bukan hari berkerja so tunda ke minggu ni.

Sebelum dia pergi, aku dah pesan, pegi airport awal, gi naik ERL dari Putrajaya Sentral ke klia2. Tiket flight jam 12 tengahari so ada banyak masa jadi takde la jadi kelam-kabut rushing.

Nak dijadikan cerita, tengah aku drive dari Kajang nak ke ofis, dia call katanya baru nak gerak dari Putrajaya ke klia2. Masa tu aku tengok jam dah pukul 10.30 pagi. Dalam hati dah terdetik dah ni, "ahh sudah, silap-silap terlepas flight ni"

S: "Encik Azri, sempat ke saya nak pegi klia2 ni, baru nak gerak ni, lebih kurang jam 11 sampai klia2."
Aku: "Yang ko lambat kenapa? ko naik kereta ke naik ERL?"
S: "Tengah drive ni, tolong check-in tiket saya"
Aku: "Aku pun tengah drive ni dari Kajang"

Lepas tu, kat whatapp group dia minta tolong kat D untuk check in tiket dia. Nasib baik la tak miss flight. Sampai jer aku kat ofis, dia whatsapp lagi minta tolong.

S: "Encik Azri, kereta saya parking kat klia2, sehari kena bayar RM30, kalau 7 hari dah berapa tu encik. Minta tolong ambikkan kereta saya."
Aku: "Laaaah ko ni, aku dah pesan semalam. Kunci spare ada kat mana? Tiket parking ko letak kat mana?"
S: "Kunci spare takde, saya nak buat camne ni?"
Aku: "Ko bagi jer la kunci tu kat sapa-sapa kat situ, nanti aku ambik dari orang tu."
S: "Encik nanti ambik kunci kereta saya dengan tiket kat Hafiz. Ni no dia 01X-XXXXXXX"
Aku: "Sape Hafiz?"
S: " Polis yang jaga kat pintu masuk tu. Saya bagi kat dia. Nanti encik ambik tau kereta saya sebelum 2.30 petang."
Aku: "Aah yer la aku ambik. Tambang, makan, parking aku claim kat ko nanti."

Memang aku menyumpah la kat si S ni. Bukannya aku tak pesan awal-awal. Nasib baik tak miss flight. Sempat lagi tu nak mengayat si D (D ni perempuan) dalam group whatsapp.

Memang mentaliti budak lagi S ni. Langsung takde planning. Takpe nanti aku claim balik double kat dia

Wednesday, 8 February 2017

Taman Rama-Rama

Rasanya dua minggu lepas bawa Amirah pegi Taman Rama-Rama di KL. Beria la anak ni happy nak tengok rama-rama. Sampai jer kat Taman Rama-Rama tu, alih-alih Amirah jadi takut la pulak. Tak tau la dia takut ke geli sebab masa tu dia cakap takut. Plus dah mengantuk time tido tengahari. Akhirnya, ayah dengan umi jer la pusing-pusing dalam Taman Rama-Rama tu.

Nak masuk sini of course la kena bayarkan. Bagi aku, bayaran tu agak mahal tambahan pulak keadaan dalam Taman Rama-Rama tu macam dah lama tak upgrade. Bangunan tak cat baru. Spesimen dan gambar-gambar semuanya gambar lama. Mungkin jugak Taman ni tak ramai orang datang so dorang pun tak upgrade cuma maintain apa yang ada.

Taman Rama-Rama ni takda la besar, banyak gak rama-rama cuma susah nak tengok sebab kena perati kat mana rama-rama tu landing. Banyak gak yang cantik. Tapi bila tujuan datang situ nak tunjuk kat Amirah pasal rama-rama, dia pulak tido, tak dapat nak menikmati suasana. Last-last 30 minit jer kami pusing dalam taman tu.

Cuma sebelum keluar tu ada la mini muzium atau pun ruang info berkenaan rama-rama. Yang ni aku suka sebab banyak benda boleh belajar. Cuba tengok gambar ni


Unik kan??

Kumbang ni dorang klasifikasikan dengan nama MAN FACE BUGS. Kalau perati betul-betul memang ada bentuk muka manusia kat belakang kumbang tu.


Yang ni pulak kumbang orked, Nampak tak macamana kumbang-kumbang ni cuba bersembunyi dengan menyamar menjadi sebahagian dari pokok-pokok.


Ni kumbang menyamar jadi daun-daun. Kalau tak diperhatikan betul-betul, memang nampak daun tak nampak kumbang.



Rama-rama yang dah diawet. Tak ingat dari mana. Cantik kan??

Kat dalam ruang ni aku banyak ambik masa tengok rama-rama dan kumbang-kumbang ni. Sampai sakit pinggang sambil tengok, baca, dukung anak dan ambik gambar. Lepas ni nak pergi taman lain pulak kat sekitar KL dan Putrajaya ni