Tuesday, 6 September 2016

Memulakan Perniagaan Bah. 3

Semasa kita berfikir nak berniaga, jangan fikir produk apa nak jual. Daripada fikir produk apa nak jual tapi akhirnya tak terjual, lebih baik kenalpasti masalah pengguna. Ingat, berniaga adalah aktiviti pertukaran wang dengan produk / servis / khidmat nasihat yang dapat menyelesaikan masalah.

Macamana nak kenalpasti masalah pengguna?

Ada dua langkah iaitu Locate dan Communicate.

Locate adalah aktiviti kita yang nak memulakan perniagaan untuk mengenalpasti bakal pelanggan yang kita boleh capai, kita mempunyai akses kepada mereka dan kita boleh berjumpa dengan mereka. Bila dah kenalpasti bakal pelanggan ni, maka mereka ni lah yang kita panggil target market. Dengan mempunyai target market, kita akan lebih fokus.

Contoh locate: Family kawasan kejiranan, kerja pagi balik malam, tiada masa kecuali hujung minggu.

Communicate ni bila kita dah tau target market. Fasa communicate ni kita cuba untuk kenalpasti masalah yang dihadapi oleh bakal pelanggan dalam target market kita. Dengan mengenalpasti masalah pelanggan, kita cuba untuk menawarkan penyelesaian kepada masalah tersebut.

Contoh: masalah target market tiada masa, baju tak lipat, boleh diselesaikan dengan menawarkan penyelesaian service lipat baju. Penyelesaian adalah tidak rigid, jadi ada banyak penyelesaian bagi masalah yang sama dan setiap penyelesaian adalah sumber bisnes yang boleh dilakukan.




Poin nya adalah:
+ Locate: kenalpasti target market
+ Communicate: kenalpasti masalah dan menawarkan penyelesaian


Monday, 29 August 2016

Memulakan Perniagaan Bah. 2

Berniaga bukanlah menjual produk tetapi menyelesaikan masalah manusia. Kenapa pulak bukan jual produk?? Kita kena la paham kalau produk tu power sekali pun tapi tidak dapat menyelesaikan masalah prospek, buat apa prospek nak beli.

Berniaga adalah aktiviti pertukaran wang dengan produk / servis / khidmat nasihat yang dapat menyelesaikan masalah. Contoh: Uber. Masalah yang diselesaikan: perkhidmatan teksi yang tak best.

Friday, 26 August 2016

Memulakan Perniagaan Bah. 1

Ramai orang nak berniaga tapi kita sendiri tahu ramai yang tersungkur bila produk tak laku, tak dapat jual, prospek tanya macam-macam tapi akhirnya tak beli pun. Jujurnya aku sendiri tak pandai nak menjual sebab aku ni jenis bukan mulut manis, yang pandai pujuk prospek untuk membeli.

Punca masalah tidak dapat menjual produk kepada prospek adalah kerana prospek sendiri tidak mahu produk kita. Dah dia tak nak pakai buat apa dia nak beli, betul tak??

Perlu diingatkan semula dalam perniagaan, jantungnya adalah jualan. Jika kita ada kedai cantik ala hipster, bahan mentah import dari negara yang ada 4 musim tapi takde jualan, memang kita saja-saja bakar duit. Oh lagi satu, kalau nak mula berniaga, silalah pakai modal sendiri. Tak payah nak hipster sangat lah kalau modal pinjam duit bank tapi takde jualan, nak bayar pinjaman tu nak pakai duit mana??

Poin nya adalah:
+ Nak berniaga, pakai duit modal yang ada dalam tangan
+ INGAT, jualan adalah jantung perniagaan

Ok ini dulu. Esok-esok sambung bahagian seterusnya.


Wednesday, 30 March 2016

Peraturan 3 sen

Aku tengah nak try peraturan 3 sen ni dalam saham. Sekarang ni aku main paper trade jer. Nak kata untung tak jugak nak kata rugi macam tak rugi. Problem main saham ini emosi memang kena stabil. Masalahnya bila aku entry, jarang la nak kena TP, kena SL macam senang jer. Sekarang ni aku perasan, kebanyakan yang main day trader semua aim naik 2-3 sen jer. Tapi dorang main volume besar. Maksudnya modal besar la. Dari pemerhatian aku rasanya macam efficient juga aim naik 2-3 sen. Bak kata orang dulu-dulu, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Katakan la aku cuma aim 3 sen untuk satu-satu entry. Kalau sehari aku dapat masuk 2 entry. Kalau seminggu? Kalau sebulan? Dah berapa banyak tu. Kira banyak jugak tu profit kalau entry tu menjadi la. So far aku belum try lain peraturan 3 sen ni. Nak paper trade aku jadi malas nak monitor. Paper trade tak pakai duit so emosi dia lain. Problem sekarang ni aku takde bursa station. Susah nak monitor pergerakan harga dan juga volume. Takpa banyak cara lain kita boleh terjah.

Wish me luck!!!

Thursday, 17 March 2016

Decision Has To Be Made

Update: aku ambik decision untuk tidak tukar kerana aku rasa famili aku belum bersedia

Aku kena buat keputusan. Memilih untuk kekal atau bertukar ke tempat baru. Kalau kekal aku kena hadapi masalah yang bukan dicipta oleh aku. Kalau bertukar seperti tidak berbaloi dengan apa yang ditawarkan. Masa dan tenaga pastinya bukan kepada family. Tapi aku buat semua ni kerana family. Memang susah nak buat keputusan. Tambahan pulak aku tidak punya masa yang panjang untuk berfikir. 

Kalau boleh, biarlah semuanya dalam keadaan yang baik. Seperti menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak. Aku risau kalau bertukar, orang yang kekal tidak memahami. Kalau kekal, terasa macam tidak dihargai. Memang pening. Nampaknya aku kena istikarah dan bertawakal dengan keputusan yang diambil. Kerana perancangan Tuhan itu lebih baik dari perancangan aku.