Wednesday, 4 January 2017

DUIT

Aku pernah dengar dalam seminar berkenaan DUIT ni. Katanya ramai orang nak cari pendapatan pasif (Passive Income) tapi sebelum mendapatkan pendapatan pasif, ada banyak langkah yang perlu seseorang tu kena buat. Speaker tu pun bagi 5 prinsip DUIT. 

(Speaker bagi 5 prinsip ni jer, tapi dia tak terangkan dengan terperinci sebab masa yang terhad)

1. CIPTA DUIT => kena dapatkan pendapatan aktif (Active Income) dulu sebab duit ini yang akan digunakan untuk digandakan menjadi pendapatan pasif.

2. URUS DUIT => kurang pasti kat sini duit tu kena urus camna. 

3. LINDUNG DUIT => ini supaya duit kita tidak hilang begitu sahaja. Jadi simpan la duit dalam bank dan tempat-tempat yang diyakini dapat lindungi duit kita.

4. AGIH DUIT => kena agih duit ikut perbelanjaan, simpanan, untuk anak isteri, dan sebagainya.

5. LABUR DUIT => kat sini la duit tu dilaburkan untuk mendapatkan pendapatan pasif. Labur duit ni kita boleh labur sama ada dalam properties, saham, ataupun emas. AMARAN: jangan masuk skim cepat kaya, labur duit, goyang kaki, duit masuk tiap-tiap bulan tak buat apa-apa. Salah satu cara untuk kenal pasti skim cepat kaya, duit masuk tiap-tiap bulan dengan percent yang bank pun takkan bagi. 

Contoh: ASB bagi 8% setahun, skim cepat kaya bagi 10% SEBULAN. SEBULAN bukan SETAHUN. Kat situ pun nampak macam ada yang tak kena.

Tuesday, 3 January 2017

Hari Pertama di Tadika

Update: Apparently, Amirah menangis masa tengahari sebab bosan takde TV. Belum pandai bermain dengan kawan lagi. Cuma bila tanya ada kawan tak, Amirah cakap ada kawan nama Adam, Anis dengan Zulaikha. 

Hari ni Amirah masuk sekolah tadika. Sebelum pegi sekolah ambik gambar dulu




Sekejap jer dah besar Amirah. Cepat sungguh la masa berjalan. Ayah dan Ummi doakan yang terbaik untuk Amirah. Semoga Amirah dapat ilmu dan keberkatan Cikgu yang mengajar. Dan Amirah mengamalkan ilmu yang Amirah pelajari.

Saturday, 31 December 2016

Happy New Year

Beberapa minit jer lagi nak tahun baru 2017. Esok pagi, aku kena hantar lina, adik aku pegi airport untuk penerbangan jam 7 pagi. So agaknya pukul berapa nak bertolak? Jam 5 pagi. Duish.

Tadi aku plan nak tidur awal sebab esok kena bangun awal pagi. Tapi terasa nak minum kopi. Nah hilang mengantuk. Double Duish. Pas tu gatal pulak google schedule EPL malam ni. Liverpool vs Man City jam 1.30 pagi. Alamak, kalau tengok memang tak tidur. Tapi dah lama tak tengok bola.

OH..mak mentua aku masuk hospital lagi. Rasanya tahun 2016 ni adalah dalam 5 kali masuk hospital sebab sakit yang pelbagai. Sakit jantung, paru-paru, hempedu, angin dan gastrik. Semua berkait. Dari hospital Klang ke PPUM ke hospital Shah Alam ke hospital Sungai Buloh. Aku berdoa semoga kesihatan mak mentua aku akan pulih seperti sedia kala. Iyalah bila umur dah meningkat, macam-macam penyakit mula datang, lagi-lagi bila masa muda dulu tak jaga kesihatan. Ini peringatan untuk aku dan juga bini aku.

Untuk tahun 2016, Alhamdulillah banyak yang aku belajar, banyak yang perolehi, dan banyak yang perlu aku perbaiki. Memang aku bercadang untuk catat apa yang termampu dalam blog ni supaya aku dapat merenung kembali, bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi dan juga memperbaiki apa juga kekurangan. Yang penting dengan menulis dalam blog ni aku dapat merujuk kejadian lepas yang mungkin berulang pada masa depan. 

Alhamdullilah dan syukur juga azam tahun 2016 hampir semua terlaksana. Aku berjaya kurangkan berat badan dari 75++kg ke 55+- kg. Lepas tu naik balik ke 65++ kg. Aku dah start labur saham, ada untung ada rugi. Sekarang ni aku kena lebih consistent untung. Kena lebih banyak ulangkaji. Kena spent masa untuk study semua tu. Aku dah dalam proses beli rumah di Nilai. Tujuan aku beli rumah tu untuk disewakan. InsyaAllah aku akan beli rumah untuk aku duduk sendiri. Simpanan untuk keluarga juga aku dah jalankan dan akan berterusan ke tahun ni. Dokumentasi pun sama, kena lebih rajin menulis. PhD aku start berbincang cuma aku perlu start untuk buat. Kena buang semua alasan dan kena fokus. 

Perkara pertama yang aku perlu buat untuk tahun 2017 ni adalah untuk listkan benda-benda yang aku ingin capai sepanjang tahun 2017. Moga perancangan ni dapat dilaksanakan.

Amin.

Tuesday, 13 December 2016

Internet Jadi Perlahan

Minggu lepas hari Jumaat aku install SQL Server 2012 kat ofis. Since kalau kat ofis, internet laju aku tak perasan la speed internet berkurangan.

Balik rumah nak buka email pun tak dapat. Yang lagi pelik bila laptop aku connected ke internet, phone yang connected ke internet pun jadi slow. Dah la memang aku pakai internet slow capped 1mbps jer sebab aku tak main video sangat. Lagi pun data unlimited.

2 hari jugak la aku cuba macam-macam. First suspect SQL Server. Disabled semua tak jadi ape. Second suspect background process. Pun tak jadi ape. Pastu bila browse cari solution jumpa la video ni.


Untuk ringkasan untuk rujukan masa depan:

1. Buka task manager, klik tab performance, klik open resource monitor.
2. Klik tab network. Tengok process apa yang guna internet di background (receiving/sending).
3. Right click kat process tu, klik end process tree. Kalau klik end process, process tu akan muncul semula.

Semoga bermanfaat 

Monday, 21 November 2016

Menerima Berita Baik

..... truuut...truuut...
..... truuut...

"Hello..."

"Hello..boleh saya bercakap dengan Encik Azri?"

"Yer bercakap"

"Saya S dari Company B yang interview Encik minggu lepas.."

"OK"

"Untuk makluman, Encik Azri berjaya dalam sesi interview minggu lepas dan Company B menawarkan jawatan seperti yang Encik pohon. Bila Encik boleh lapor diri?"

"Hmmm..sekejap ya, saya tengok schedule saya dulu.."

"Kalau 1 Dec boleh tak lapor diri?"

"1 Dec, should be okay.."

"Sebelum lapor diri, boleh tak Encik datang ke ofis kami untuk tandatangan dulu kontrak?"

"Boleh.."

"Bila Encik boleh datang?"

"Nanti saya hubungi awak semula, boleh?"

"Boleh Encik, terima kasih.."

"Sama-sama.." Klik.

Baru pagi tadi aku dapat panggilan dari Company yang aku pergi interview hari tu. Company tu terima aku berkerja dengan Company mereka. Sekarang ni aku kena sort out kerja-kerja yang perlu dibereskan sebelum aku lapor diri ke Company ni.