Friday, 19 October 2018

Reason for not blogging in September

With so many things happened in September, it is very hard for me to start blogging again. Tapi dah niat dalam hati masa nak aktifkan semula blog ni. Paling sikit pun sebulan sekali aku kena tulis sesuatu. Bukan untuk orang lain baca tapi lebih kepada catatan hidup untuk dibaaca semula oleh aku dan juga mungkin oleh anak-anak dan cucu aku. That's why my blog posting is always about what happen around my life events, computing stuffs, and of course stock investing.

Sejak aku masuk department baru ni, kadang-kadang sangat susah aku nak buat posting sebab kerja-kerja aku sekarang ni pun dah terlalu banyak involve dengan penulisan. Rasa macam bila nak buat blog post tu, timbul perasaan "ish menulis lagi, dah la kerja pun banyak pikir nak tulis apa, blog pun nak kena tulis lagi". Sebab tu jadi lama tak buat blog post.

Satu lagi aku memang tak cukup rehat. Selain kerja dari Isnin ke Jumaat, Sabtu dan Ahad aku ada kelas training untuk dapatkan certificate data scientist. Nasib baik dah nak abis dah kelas ni. Minggu depan aku exam. Tapi dalam tak sedar tu dah hampir 3 bulan aku tak rehat. Hujung minggu pergi kelas. Kerja macam biasa. Kadang-kadang sampai tak sedar hari ni hari apa. Cuma pada aku, ambik certificate data scientist ni, bagus untuk tambah ilmu walaupun penat. Cuma aku harap dapat la implement benda yang aku belajar dalam data scientist ni.

Aku memang nak cerita apa terjadi dalam bulan September 2018. Aku cuba untuk buat blog post pasal kisah-kisah ni. Dan juga progress aku dalam saham (hint: rugi banyak sebab US-China trade war, kena buat strategi baru). Kata kuncinya adalah tukar mindset. Tapi sangat susah. So tu jer la dulu. Nanti aku buat blog post baru untuk cerita yang lebih panjang berkenaan September 2018

Monday, 1 October 2018

No Post for September 2018

WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER END...


So many things happened during September 2018 in my personal life. Time going on really fast without I realized it already October. 

Semoga Allah merahmati dan memberkati perjalanan hidup kami sekeluarga. Doaku juga pada semua agar semuanya baik-baik sahaja. Pada Allah aku berserah, dan perancangan Allah itu adalah sebaik-baik perancangan.

Tuesday, 21 August 2018

Azra' Aqilah Az Azrinudin

Assalamualaikum...

Memperkenalkan new addition dalam keluarga saya







4 Ogos 2016 / 22 Zulkaedah 1439
12.10 pm
3.0 Kg
Hospital Islam Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi

Thursday, 19 July 2018

SQL Connection Error: Cara untuk selesaikan masalah ini


Assalam..so pada sesiapa yang berjumpa masalah seperti ini iaitu Cannot connect to SQLexpress (ini untuk Microsoft SQL Server yer). 

Berserta dengan additional information seperti ini:

A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server.The server was not found or was not accessible. Verify that the instance name is correct and that SQL Server is configured to allow remote connections.
Kalau tak paham jugak sila tengok pic kat bawah ni.

untuk mengatasi masalah ni

1. Buka Task Manager.
2. Klik tab Services
3. Klik Open Service kat bawah tu


4. Dah klick Open Services, sila tengok pic kat bawah
5. Lepas tu cari service yang start dengan nama SQL. Sila tengok pic kat bawah
6. Cek status service tu. Status kenalah Running. Kalau tak sila right click kat nama service tu dan klik start.
7. Lepas dah klik start, status service tu sepatutnya bertukar ke running.
8. Cari lagi service name seperti SQL dan startkan service tu.


Bila semua service tu dah start. Sila kembali ke SQL Server Management Studio. Try untuk connect semula. Sepatutnya dah boleh login dan akan nampak seperti pic kat bawah dan dah boleh start buat kerja.


Kalau tak boleh juga silalah google.

Selamat Bekerja Semua!!!

Untuk rujukan:

1. Microsoft Support
2. SQL Studio Cannot Connect

Friday, 13 July 2018

Selamat Hari Raya 2018

Raya dah nak abis baru la sempat nak letak gambar kat blog ni. Tahun ni kami beraya kat Kelantan. Mula-mula tu macam tak jadi nak balik Kelantan sebab bini aku ada UAT dengan vendor. So tak apply cuti sebab kalau apply pun tak lulus. Sekali vendor tak siap nak buat sistem, UAT ditangguhkan. Bos bini aku bagi cuti. Jadi ke Kelantan la kita.

Kat Kelantan selalunya dorang buat kenduri kahwin time hari raya. Tumpang la sekali ambik gambar pengantin lama

Bunting pelamin pengantin lama ni

Payah la nak ambik gambar dengan anak sorang ni. Kalau dah tengok handphone memang tak layan benda lain

selfie dengan bini sendiri. Hari raya la kita

Hari raya pertama temanya hijau
Raya ke 3 dah balik KL. Sekejap jer raya. Janji kita sambut raya dan anak gembira