Friday, 7 December 2018

Traveled to New Zealand

Travel ke New Zealand ni rasanya travel yang paling "mencabar" rasanya dalam sepanjang aku travel ke negara orang.

Kenapa???

Simple jer sebab bawa anak 2 orang. Hahaha. Dulu travel seorang, lepas tu travel dengan bini, bila dah ada anak sorang tak travel sangat. Paling jauh pun Brunei tapi tak kira macam travel sebab pergi Brunei one whole big family. Adik beradik aku plus bini dan anak masing-masing, Babah sama Mami. Yang travel ke New Zealand ni, family aku jer.

Al-kisahnya, pegi ke NZ ni pun sebab bini dapat pegi training kat sana sponsored by office dia la. Aku ni kiranya tag along la dah alang-alang bini pegi. Kebetulan pulak masa dapat offer pergi training ni, bini mengandung. So kena la plan supaya time pegi NZ ni baby dah besar, bini dah abis pantang dan macam-macam lagi la. Aku ni kiranya kena jaga baby time bini pegi training. Bila dipikir-pikirkan semula, banyak benda berlaku sebelum pegi NZ ni sampaikan satu tahap tu bini aku cakap macam tak nak pegi NZ. Salah satu benda yang bikin sakit kepala adalah duit sebab banyak benda nak kena prepare especially untuk bawa baby travel. Tapi Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya dan kami selamat pergi dan balik.

Kat NZ, kami tak sempat nak explore tempat cantik-cantik macam orang lain. Dapat la jalan-jalan dalam bandar dia. Kami pergi pun tak lama seminggu jer. Lebih kurang 5 hari jer full day kat NZ, lagi 2 hari travel dari KL ke NZ. 2 hari tak buat pape sebab bini training. 3 hari berjalan mana yang sempat kat kawasan sekitar. Sempat la juga visit Wellington dan Auckland. Training kat Wellington, berjalan kat Auckland.

OK probably aku sambung kemudian. Ada banyak benda nak story untuk kenangan bila dibaca semula di masa depan.

Mount Victoria, Wellington. Amirah dah penat dia buat perangai


Monday, 19 November 2018

Majlis Akhir Tahun Tadika

Hari Sabtu hujung minggu lepas, tadika Amirah mengadakan Majlis Akhir Tahun untuk meraikan anak-anak tadika dari umur 4 tahun ke umur 5 tahun. Amirah ni pun sibuk la berlatih nak buat persembahan. Balik rumah jer dah start rehearsal sorang-sorang. Kena pulak persembahan dikir barat. Asyik dok tepuk tangan dengan nyanyi "adik-adik...dibangku pelajareeee". HAHA (Pelajareee is Kelantan dialek for pelajaran)

Alhamdulillah, Amirah dapat nombor 3 untuk kelas 5 Sumayyah, dapat hadiah untuk mata pelajaran Matematik dan Bahasa Melayu. Yang kurang bestnya, Amirah tak berapa sihat masa persembahan dan terima hadiah. So muka ada sikit masam. Senyum pun tak manis. HAHAHA

Hadiah No 3 dalam kelas

Persediaan persembahan Dikir Barat

Hadiah untuk pelajar terbaik mata pelajaran Bahasa Melayu dan Matematik

Persembahan Kedua..nyanyi lagu Arab ntah apa tajuknya
Tahun depan Amirah dah pindah tadika lain dah. Sebab senang nak hantar sekali adik Aqilah. Tahun depan tak tau la pulak persembahan apa. Hopefully Amirah boleh adapt dengan tadika baru sebab tadika baru ni pelajarnya ramai. Kat tadika sekarang ni tak ramai. Jadi bila pelajar ramai ni, Cikgu tak dapat nak beri perhatian sangat. Ni pun salah satu sebab aku nak masukkan Amirah ke tadika baru ni. Nak dia biasakan diri untuk sekolah. Kat sekolah rendah nanti bila dah ramai-ramai pelajar tu, anak ni kena pandai sesuaikan diri. Aku tak nak Amirah terkejut masuk sekolah rendah nanti. Ni sebagai persediaan dia jugak la.

Wednesday, 31 October 2018

Belakang Badan Gatal-Gatal

Huish..memang perit la wei.

Sejak Aqilah lahir hari tu, belakang badan aku jadi gatal-gatal. Tak tau la sebab apa tapi aku suspect sebab aku tidur di lantai beralaskan karpet. Karpet tu pulak dah lama. Sebelum Aqilah lahir rasanya dah hantar basuh tapi mugkin tak bersih kot.

Tapi aku pikir mungkin juga ada few combination of events gak. Lepas sebulan Aqilah lahir, Aqilah kena admitted kat hospital sebab injection BCG kat lengan dia bengkak. Aku jadi kurang tidur dan sedikit stress. Lepas tu, tak lama selepas Aqilah keluar hospital, mak mertua meninggal dunia di Kelantan. Pasal tu la aku tak post apa-apa bulan September lepas. Jadi la penat dan tempat tidur yang tak menentu. Biasalah di kampung bila dah ramai-ramai, tidur pun asal ada tempat untuk baring.

Sejak balik dari Kelantan tu, gatal-gatal kat belakang ni makin teruk. Sampai la hari ni dah nak masuk 3 bulan. Mula-mula aku anggap biasa ja sebab aku ni kulit sensitif. Sampai la 2 minggu lepas aku tak tahan aku pergi jumpa pharmacist, nak minta ubat sapu. Pakai ubat sapu ni terkawal la jugak gatal-gatal ni tapi tetap tak elok. Sebab tak tahan aku gagah jugak la pergi jumpa doktor.

Doktor bagitahu memang teruk dah belakang ni. Doktor yang cakap ni cuma doktor biasa tau. Kalau jumpa specialist rasanya lagi banyak dia komen. Doktor ni suspect mungkin aku ada diebetis sebab aku bagitau aku kurang berpeluh sekarang ni. So dia deduce probability of diebetis based on family history dan juga umur aku. Minggu ni nak kena puasa dan kena buat blood test.

Hopefully bukan diebetis la. Sebabnya aku perasan memang malam aku berpeluh dan menggaru belakang. Kadang-kadang tu dalam mamai tu aku bergaru. Kadang-kadang memang tak sedar, esok pagi belakang rasa pedih dan perit. Doktor tu bagitau kesan garu kat belakang aku ni dah kena jangkitan bakteria dah, bukan fungus jer. So condition nya memang sangat-sangat teruk.

Semalam aku pegi jumpa homeopati. Ustaz tu cakap aku ni kurang berpeluh. Badan penuh toksin. Kena tukar sabun, kena kawal dan tukar makanan dan minuman. Ustaz tu suruh aku pakai tepung kanji untuk kurangkan gatal. Nanti kita tengok la progressnya macamana. Doakan lah supaya gatal-gatal ni sembuh dan tak merebak ke tempat lain. Mohon doanya kawan-kawan.

Friday, 19 October 2018

Reason for not blogging in September

With so many things happened in September, it is very hard for me to start blogging again. Tapi dah niat dalam hati masa nak aktifkan semula blog ni. Paling sikit pun sebulan sekali aku kena tulis sesuatu. Bukan untuk orang lain baca tapi lebih kepada catatan hidup untuk dibaaca semula oleh aku dan juga mungkin oleh anak-anak dan cucu aku. That's why my blog posting is always about what happen around my life events, computing stuffs, and of course stock investing.

Sejak aku masuk department baru ni, kadang-kadang sangat susah aku nak buat posting sebab kerja-kerja aku sekarang ni pun dah terlalu banyak involve dengan penulisan. Rasa macam bila nak buat blog post tu, timbul perasaan "ish menulis lagi, dah la kerja pun banyak pikir nak tulis apa, blog pun nak kena tulis lagi". Sebab tu jadi lama tak buat blog post.

Satu lagi aku memang tak cukup rehat. Selain kerja dari Isnin ke Jumaat, Sabtu dan Ahad aku ada kelas training untuk dapatkan certificate data scientist. Nasib baik dah nak abis dah kelas ni. Minggu depan aku exam. Tapi dalam tak sedar tu dah hampir 3 bulan aku tak rehat. Hujung minggu pergi kelas. Kerja macam biasa. Kadang-kadang sampai tak sedar hari ni hari apa. Cuma pada aku, ambik certificate data scientist ni, bagus untuk tambah ilmu walaupun penat. Cuma aku harap dapat la implement benda yang aku belajar dalam data scientist ni.

Aku memang nak cerita apa terjadi dalam bulan September 2018. Aku cuba untuk buat blog post pasal kisah-kisah ni. Dan juga progress aku dalam saham (hint: rugi banyak sebab US-China trade war, kena buat strategi baru). Kata kuncinya adalah tukar mindset. Tapi sangat susah. So tu jer la dulu. Nanti aku buat blog post baru untuk cerita yang lebih panjang berkenaan September 2018

Monday, 1 October 2018

No Post for September 2018

WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER END...


So many things happened during September 2018 in my personal life. Time going on really fast without I realized it already October. 

Semoga Allah merahmati dan memberkati perjalanan hidup kami sekeluarga. Doaku juga pada semua agar semuanya baik-baik sahaja. Pada Allah aku berserah, dan perancangan Allah itu adalah sebaik-baik perancangan.