Saturday, 31 December 2016

Happy New Year

Beberapa minit jer lagi nak tahun baru 2017. Esok pagi, aku kena hantar lina, adik aku pegi airport untuk penerbangan jam 7 pagi. So agaknya pukul berapa nak bertolak? Jam 5 pagi. Duish.

Tadi aku plan nak tidur awal sebab esok kena bangun awal pagi. Tapi terasa nak minum kopi. Nah hilang mengantuk. Double Duish. Pas tu gatal pulak google schedule EPL malam ni. Liverpool vs Man City jam 1.30 pagi. Alamak, kalau tengok memang tak tidur. Tapi dah lama tak tengok bola.

OH..mak mentua aku masuk hospital lagi. Rasanya tahun 2016 ni adalah dalam 5 kali masuk hospital sebab sakit yang pelbagai. Sakit jantung, paru-paru, hempedu, angin dan gastrik. Semua berkait. Dari hospital Klang ke PPUM ke hospital Shah Alam ke hospital Sungai Buloh. Aku berdoa semoga kesihatan mak mentua aku akan pulih seperti sedia kala. Iyalah bila umur dah meningkat, macam-macam penyakit mula datang, lagi-lagi bila masa muda dulu tak jaga kesihatan. Ini peringatan untuk aku dan juga bini aku.

Untuk tahun 2016, Alhamdulillah banyak yang aku belajar, banyak yang perolehi, dan banyak yang perlu aku perbaiki. Memang aku bercadang untuk catat apa yang termampu dalam blog ni supaya aku dapat merenung kembali, bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi dan juga memperbaiki apa juga kekurangan. Yang penting dengan menulis dalam blog ni aku dapat merujuk kejadian lepas yang mungkin berulang pada masa depan. 

Alhamdullilah dan syukur juga azam tahun 2016 hampir semua terlaksana. Aku berjaya kurangkan berat badan dari 75++kg ke 55+- kg. Lepas tu naik balik ke 65++ kg. Aku dah start labur saham, ada untung ada rugi. Sekarang ni aku kena lebih consistent untung. Kena lebih banyak ulangkaji. Kena spent masa untuk study semua tu. Aku dah dalam proses beli rumah di Nilai. Tujuan aku beli rumah tu untuk disewakan. InsyaAllah aku akan beli rumah untuk aku duduk sendiri. Simpanan untuk keluarga juga aku dah jalankan dan akan berterusan ke tahun ni. Dokumentasi pun sama, kena lebih rajin menulis. PhD aku start berbincang cuma aku perlu start untuk buat. Kena buang semua alasan dan kena fokus. 

Perkara pertama yang aku perlu buat untuk tahun 2017 ni adalah untuk listkan benda-benda yang aku ingin capai sepanjang tahun 2017. Moga perancangan ni dapat dilaksanakan.

Amin.

Tuesday, 13 December 2016

Internet Jadi Perlahan

Minggu lepas hari Jumaat aku install SQL Server 2012 kat ofis. Since kalau kat ofis, internet laju aku tak perasan la speed internet berkurangan.

Balik rumah nak buka email pun tak dapat. Yang lagi pelik bila laptop aku connected ke internet, phone yang connected ke internet pun jadi slow. Dah la memang aku pakai internet slow capped 1mbps jer sebab aku tak main video sangat. Lagi pun data unlimited.

2 hari jugak la aku cuba macam-macam. First suspect SQL Server. Disabled semua tak jadi ape. Second suspect background process. Pun tak jadi ape. Pastu bila browse cari solution jumpa la video ni.


Untuk ringkasan untuk rujukan masa depan:

1. Buka task manager, klik tab performance, klik open resource monitor.
2. Klik tab network. Tengok process apa yang guna internet di background (receiving/sending).
3. Right click kat process tu, klik end process tree. Kalau klik end process, process tu akan muncul semula.

Semoga bermanfaat 

Monday, 21 November 2016

Menerima Berita Baik

..... truuut...truuut...
..... truuut...

"Hello..."

"Hello..boleh saya bercakap dengan Encik Azri?"

"Yer bercakap"

"Saya S dari Company B yang interview Encik minggu lepas.."

"OK"

"Untuk makluman, Encik Azri berjaya dalam sesi interview minggu lepas dan Company B menawarkan jawatan seperti yang Encik pohon. Bila Encik boleh lapor diri?"

"Hmmm..sekejap ya, saya tengok schedule saya dulu.."

"Kalau 1 Dec boleh tak lapor diri?"

"1 Dec, should be okay.."

"Sebelum lapor diri, boleh tak Encik datang ke ofis kami untuk tandatangan dulu kontrak?"

"Boleh.."

"Bila Encik boleh datang?"

"Nanti saya hubungi awak semula, boleh?"

"Boleh Encik, terima kasih.."

"Sama-sama.." Klik.

Baru pagi tadi aku dapat panggilan dari Company yang aku pergi interview hari tu. Company tu terima aku berkerja dengan Company mereka. Sekarang ni aku kena sort out kerja-kerja yang perlu dibereskan sebelum aku lapor diri ke Company ni.

Sunday, 20 November 2016

Diberhentikan Dan Pilihan

Minggu lepas, my former bos bagitahu yang aku diberhentikan dari berkerja di company dia. Alasan yang dia bagi adalah disebabkan oleh company financial yang dalam keadaan gawat. Aku terima jer la penjelasan bos tu, since it is widely known current economy is not that good. Company pun setahu aku tak dapat projek or job lain kecuali yang currently tengah berjalan yang dijangka abis tahun depan. Lepas projek yang sekarang ni, memang tak ada projek masuk. 

Minggu ni pulak minggu busy dari isnin sampai la jumaat hari tu. Aku attend interview, jumpa potential Phd supervisor bincang berkenaan topic research, attend meeting innohub, mak mentua masuk hospital, daftar tadika amirah, dan baiki rumah. Memang tak menang tangan.

Lepas diberitahu aku diberhentikan, aku plan beberapa pilihan. Sambung balik Phd, Cari kerja yang flexible supaya Phd aku tak sekerat jalan. Pilihan kerja tu, join Uber dan Grab. At least ada duit masuk untuk tampung belanja. Ada kawan bagi contact company ada kerja kosong. Aku apply and company tu panggil interview. Dapat ke tidak, aku tawakal sebab aku dah buat yang termampu.

Aku pernah cerita tentang seorang kawan si A yang nak JV buat bisnes dengan aku. Dia ada contact aku semula berkenaan projek bisnes tu. Since aku dah tak keje, aku terpikir why not jalankan. Cuma masalahnya dia nak jalankan projek bisnes tu dibawah Innohub dan dia tengah cari orang untuk lead projek tu. Dan orang yang dia approach tu aku. Aku bincang dengan kawan aku F, dia bagi pendapat dari tak buat apa-apa, ambik jer la apa yang ada sekarang ni. 

Aku masih belum decide betul yang mana pilihan aku nak buat. Yang pasti aku memang nak sambung Phd. Aku agak reluctant bila ada involvement dengan Innohub. Aku bukan against Innohub. Innohub ni program yang baik untuk yang nak jadi entrepreneur. The problem is because duit geran Innohub in under UPM dan birokrasi tu masih menebal. Aku cuma bagi syarat kat A, kalau nak aku lead, aku demand gaji up sikit dari yang akan ditawarkan plus duration dipendekkan kepada 3 bulan sebelum aku ready untuk continue. Aku demand macam ni sebab aku nak tengok dalam tempoh 3 bulan tu, bolehkan gaji aku dibayar dan juga feel aku dengan program Innohub. Lagi satu untuk menilai samaada projek bisnes A ni boleh jalan ke tidak.

3 bulan tu aku rasa adalah tempoh yang cukup untuk aku nilai banyak perkara untuk aku ambil tindakan selanjutnya samaada teruskan ataupun buat benda lain yang mendatangkan faedah.

Wednesday, 2 November 2016

Makan Angin di Putrajaya

Bila umi OT, kami makan angin di Putrajaya





Sambil lompat-lompat di dataran depan Masjid Putra. Makan angin la sangat..hehe

Thursday, 13 October 2016

Ulangkaji Saham

Hujung minggu lepas, aku pegi kelas ulangkaji saham. Awal tahun hari tu aku ada masuk kelas saham, untuk belajar macamana nak menjana duit dalam pasaran saham. So minggu lepas aku pegi kelas ulangkaji ni untuk memantapkan lagi pemahaman, kemahiran dan juga nak dapatkan info-info baru.

Aku dah start trading/investing dalam saham ni dah brapa bulan. So far untung dan rugi tu balance. Ada untung ada rugi. Kira-kira balik balance pulak. Aku terpikir mesti ada something wrong somewhere.

Hasil dari ulangkaji hari tu aku dapat kenalpasti beberapa problem aku:

  • aku tak tengok sentimen bila pilih konter. Kadang-kadang aku tak tengok FA pun.
  • aku selalu entry konter-konter murah. Bukan tak boleh konter murah, cuma kenaikan dan penurunan konter ni amat perlahan.
  • aku tak decide aku nak jadi trader ke investor. Trader keluar masuk konter cepat. Investor pulak jenis keluar masuk lambat.
  • Trading plan yang ke laut. Yang ini aku dah insaf. Sekarang ni memang aku buat trading plan. Cuma bila aku nak main trailing stop, selalu tak jadi. Probably because aku ambik konter murah.
  • Paper trade. Aku tak buat sebab tak seronok sebab tak pakai duit pun. Paper trade ni nak bagi mantap dan asah kemahiran. Yang tak bestnya, kat paper trade jadi kat real trade tak jadi.
Ada juga belajar cara entry tunggu pullback. Asas TA yang sama tapi entry berbeza sikit. 

Yang penting aku kena usaha lagi, kena mantapkan lagi dan asah lagi untuk dapat untung besar. Aku tak nampak tak boleh dapat untung kat saham. Cuma kena tau cara dan kawalan emosi.

BTW, terima kasih kepada yang memberikan tunjuk ajar.

Wednesday, 28 September 2016

Farm in The City

Jalan-jalan di Farm in The City hujung minggu masa Raya Qurban hari tu. Dah ngam cuti 3 hari, lagipun tak pernah bawa anak pegi tengok binatang. Dah la anak tu takut kucing. Niat nak bawa sini supaya anak tu kurang sikit takut binatang.


Kena pakai tag ni lepas beli tiket. Boleh keluar pastu masuk balik dalam hari yang sama selagi tag ni ada kat tangan.


Bagi makan hamster. Kesian orang bandar ni.


Dah penat, mengantuk dan meragam.


Burung hantu yang tidur waktu siang, berjaga waktu malam. Sebab tu siapa suka berjaga malam, dia macam burung hantu.


Banyak-banyak ayam, ayam apa yang paling eksen sekali? Jawabnya ayam ni la. Ayam Serama. Dah la kecik tak padan dengan badan.


Bagi makan ikan pulak. Kat bandar mana nak jumpa kecuali di sini. 


Ambik gambar sebelum nak balik. Kasi gaya ambik gambar hensem.

Overall, best bagi yang tak pernah pegi. Yang bestnya sebab boleh bagi makan dan pegang binatang tu. Cuma jumlah dan species binatang tak banyak la. Tapi sangat sesuai dengan tempat yang tak berapa besar dan juga redup. Kalau ada kesempatan, nak bawa anak tu gi zoo pulak.

Tuesday, 6 September 2016

Memulakan Perniagaan Bah. 3

Semasa kita berfikir nak berniaga, jangan fikir produk apa nak jual. Daripada fikir produk apa nak jual tapi akhirnya tak terjual, lebih baik kenalpasti masalah pengguna. Ingat, berniaga adalah aktiviti pertukaran wang dengan produk / servis / khidmat nasihat yang dapat menyelesaikan masalah.

Macamana nak kenalpasti masalah pengguna?

Ada dua langkah iaitu Locate dan Communicate.

Locate adalah aktiviti kita yang nak memulakan perniagaan untuk mengenalpasti bakal pelanggan yang kita boleh capai, kita mempunyai akses kepada mereka dan kita boleh berjumpa dengan mereka. Bila dah kenalpasti bakal pelanggan ni, maka mereka ni lah yang kita panggil target market. Dengan mempunyai target market, kita akan lebih fokus.

Contoh locate: Family kawasan kejiranan, kerja pagi balik malam, tiada masa kecuali hujung minggu.

Communicate ni bila kita dah tau target market. Fasa communicate ni kita cuba untuk kenalpasti masalah yang dihadapi oleh bakal pelanggan dalam target market kita. Dengan mengenalpasti masalah pelanggan, kita cuba untuk menawarkan penyelesaian kepada masalah tersebut.

Contoh: masalah target market tiada masa, baju tak lipat, boleh diselesaikan dengan menawarkan penyelesaian service lipat baju. Penyelesaian adalah tidak rigid, jadi ada banyak penyelesaian bagi masalah yang sama dan setiap penyelesaian adalah sumber bisnes yang boleh dilakukan.




Poin nya adalah:
+ Locate: kenalpasti target market
+ Communicate: kenalpasti masalah dan menawarkan penyelesaian


Monday, 29 August 2016

Memulakan Perniagaan Bah. 2

Berniaga bukanlah menjual produk tetapi menyelesaikan masalah manusia. Kenapa pulak bukan jual produk?? Kita kena la paham kalau produk tu power sekali pun tapi tidak dapat menyelesaikan masalah prospek, buat apa prospek nak beli.

Berniaga adalah aktiviti pertukaran wang dengan produk / servis / khidmat nasihat yang dapat menyelesaikan masalah. Contoh: Uber. Masalah yang diselesaikan: perkhidmatan teksi yang tak best.

Friday, 26 August 2016

Memulakan Perniagaan Bah. 1

Ramai orang nak berniaga tapi kita sendiri tahu ramai yang tersungkur bila produk tak laku, tak dapat jual, prospek tanya macam-macam tapi akhirnya tak beli pun. Jujurnya aku sendiri tak pandai nak menjual sebab aku ni jenis bukan mulut manis, yang pandai pujuk prospek untuk membeli.

Punca masalah tidak dapat menjual produk kepada prospek adalah kerana prospek sendiri tidak mahu produk kita. Dah dia tak nak pakai buat apa dia nak beli, betul tak??

Perlu diingatkan semula dalam perniagaan, jantungnya adalah jualan. Jika kita ada kedai cantik ala hipster, bahan mentah import dari negara yang ada 4 musim tapi takde jualan, memang kita saja-saja bakar duit. Oh lagi satu, kalau nak mula berniaga, silalah pakai modal sendiri. Tak payah nak hipster sangat lah kalau modal pinjam duit bank tapi takde jualan, nak bayar pinjaman tu nak pakai duit mana??

Poin nya adalah:
+ Nak berniaga, pakai duit modal yang ada dalam tangan
+ INGAT, jualan adalah jantung perniagaan

Ok ini dulu. Esok-esok sambung bahagian seterusnya.


Wednesday, 30 March 2016

Peraturan 3 sen

Aku tengah nak try peraturan 3 sen ni dalam saham. Sekarang ni aku main paper trade jer. Nak kata untung tak jugak nak kata rugi macam tak rugi. Problem main saham ini emosi memang kena stabil. Masalahnya bila aku entry, jarang la nak kena TP, kena SL macam senang jer. Sekarang ni aku perasan, kebanyakan yang main day trader semua aim naik 2-3 sen jer. Tapi dorang main volume besar. Maksudnya modal besar la. Dari pemerhatian aku rasanya macam efficient juga aim naik 2-3 sen. Bak kata orang dulu-dulu, sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Katakan la aku cuma aim 3 sen untuk satu-satu entry. Kalau sehari aku dapat masuk 2 entry. Kalau seminggu? Kalau sebulan? Dah berapa banyak tu. Kira banyak jugak tu profit kalau entry tu menjadi la. So far aku belum try lain peraturan 3 sen ni. Nak paper trade aku jadi malas nak monitor. Paper trade tak pakai duit so emosi dia lain. Problem sekarang ni aku takde bursa station. Susah nak monitor pergerakan harga dan juga volume. Takpa banyak cara lain kita boleh terjah.

Wish me luck!!!

Thursday, 17 March 2016

Decision Has To Be Made

Update: aku ambik decision untuk tidak tukar kerana aku rasa famili aku belum bersedia

Aku kena buat keputusan. Memilih untuk kekal atau bertukar ke tempat baru. Kalau kekal aku kena hadapi masalah yang bukan dicipta oleh aku. Kalau bertukar seperti tidak berbaloi dengan apa yang ditawarkan. Masa dan tenaga pastinya bukan kepada family. Tapi aku buat semua ni kerana family. Memang susah nak buat keputusan. Tambahan pulak aku tidak punya masa yang panjang untuk berfikir. 

Kalau boleh, biarlah semuanya dalam keadaan yang baik. Seperti menarik rambut dalam tepung, rambut tak putus, tepung tak berselerak. Aku risau kalau bertukar, orang yang kekal tidak memahami. Kalau kekal, terasa macam tidak dihargai. Memang pening. Nampaknya aku kena istikarah dan bertawakal dengan keputusan yang diambil. Kerana perancangan Tuhan itu lebih baik dari perancangan aku.


Tuesday, 15 March 2016

Beberapa Perkara Penting Untuk Pelabur Saham


  1. 90% pelabur saham menghadapi kerugian.
  2. Saham lebih kepada psikologi bukan ekonami.
  3. Persediaan emosi dan mental sangat penting.
  4. Kebanyakkan pedagang saham terlebih berdagang atau over trade.
  5. Berharap mendapat pulangan pelaburan yang tidak realistik.
  6. Mengambil risiko yang berlebihan.
  7. Perlu disiplin dalam menetapkan risiko kerugian dan target keuntungan.
  8. Perlu memahami proses dalam berdagang saham.
  9. Jangan memaksa diri untuk berdagang.
  10. Tidak memahami proses pelabur dan pedagang saham.
  11. Tidak mempunyai perancangan, tidak mengikut perancangan, tidak bertindak mengikut rancangan.
  12. Perlu tunggu masa sesuai, perlukan catalyst.
  13. Lakukan post mortem, buat perancangan berkenaan saham yang nak dibeli.

Wednesday, 9 March 2016

Gerhana Matahari Separa

Hari ni berlaku gerhana matahari separuh. Maksudnya gerhana ni tak tutup matahari sepenuhnya, separuh jer tutup. Yang aku perasan semasa hantar bini dan anak aku, sinar matahari tak kuat sangat. Tak rasa bahang matahari pagi. Silau tetap ada.

Lepas hantar anak aku ke rumah pengasuh, aku singgah solat sunat gerhana di masjid. Kat masjid tu dia paparkan kat screen kejadian gerhana matahari tu. Aku sampai kat masjid tak ingat nak ambik gambar. Dah abis solat baru ambik gambar kat screen tu. 

Kejadian gerhana matahari ni mungkin la berlaku sekali seumur hidup seorang manusia sebab kita tak tau bila lagi akan terjadi dan kita tak tau bila kita akan pergi. So aku ambik kesempatan ni solat sunat berjemaah.



Monday, 29 February 2016

29 Februari 2016

29 Februari..Tarikh yang cuma muncul 4 tahun sekali.

Paling best sapa-sapa yang lahir 29 Februari. Sekali sambut birthday, sambut untuk 4 tahun. Yang tak bestnya bila time kecik la. Kalau orang tanya bila birthday, kena tunggu 4 tahun baru boleh sambut. 

Aku pernah tanya kawan kenapa ada 29 Februari. Kawan aku ni orang Australia. Masa tu dia buat post doc. Aku buat PhD. Dia cakap basically untuk genapkan putaran setahun, bumi berputar 365 dan 1/4 hari. Since tak dapat nak letak 1/4 hari tu, pencipta calendar kumpulkan jadi satu hari untuk 4 tahun. Pasal tu la wujud 29 Februari.

Bila aku tanya balik apsal kena bulan februari. Bukan bulan lain. Iye la bulan Mac ke, April ke. Ape yang best sangat kat februari sampai dorg tambah sehari kat februari. Yang ni dia tak dapat jawab. Aku masih mencari-cari jawapan untuk ini.

Sapa yang tau sila la komen yer.

Monday, 22 February 2016

Kelas Saham & Sate Tanjung Karang

Hujung minggu lepas aku pegi kelas saham. More on kelas latihan untuk memantapkan lagi kefahaman berkenaan teknik pelaburan saham. Terima Kasih diucapkan kepada mentor dan otai-otai yang tolong kami yang baru nak menceburkan diri ke dalam pelaburan saham ni.

Dalam kelas tu, of course aku belajar something new. Selain dari perkara asas yang sering ditekan, satu lagi benda baru yang aku terlepas pandang adalah buy signal dan sell signal. Macamana nak tau signal-signal ni. Semuanya ada dalam candlestick pattern. Lima candlestick pattern yang berguna untuk aku tau adalah bullish engulfing, bullish harami, piercing, hammer, dan morning star. Candlestick pattern ni bagi tau posisi harga saham dalam chart. Bila dah keluar signal-signal ni, standby la untuk beli atau jual. Selagi tak keluar, boleh hold dulu asalkan tak langgar stop loss.

Frankly, main saham ni more on emosi. Bila dah beli, berharap la saham naik, takut saham jatuh. Bila saham jatuh taknak berharap saham tu boleh naik balik. Memang susah bermain dengan emosi ni. Hati kena jadi kental, jantung kena kuat, otak kena cepat berfungsi tapi yang penting kena releks.

Balik dari kelas saham tu aku terus drive ke Kuala Selangor, pickup anak dan bini aku. Dorang gi jalan-jalan Kuala Selangor dengan mentua aku. Malam tu pulak adik ipar aku ajak makan sate Tanjung Karang. Aku ikutkan jer la. Tak tau la ape istimewanya makan sate kat Tanjung Karang ni.

Sib baik adik ipar aku cakap kalau sate tu biasa-biasa jer, dia tak ajak datang makan sate kat Tanjung Karang. Order pulak sate besar 25 cucuk, kami pulak 7 orang dewasa 2 budak-budak. Ish mana nak cukup, aku sorang jer klu makan sate nak 15-17 cucuk. Sekali dia hidang punya la besar sate tu. Fuuuhhh aku makan 6 cucuk dah kenyang. Pastu tak abis lagi secucuk, aku gak yang kena makan. Tapi sate dia memang terbaik lah. Yang kureng sikit kuah kacang satu tu. Tak boleh lawan kat Kajang.

Balik dari Tanjung Karang ke Klang adalah makan masa 1 jam. Sampai jam 11 malam. Masuk bilik terus tidur.

Friday, 19 February 2016

Jangan Gagal Merancang

"Gagal untuk merancang, merancang untuk gagal"

Rasanya hampir semua orang pernah dengar ayat ini. Aku first dengar ayat ni dalam bahasa English,

"Fail to plan, plan to fail".

Ayat ni sebenarnya beri motivasi kat aku untuk sentiasa merancang atau plan ahead. Dengan merancang awal kita dapat pastikan apa kerja yang perlu dibuat, macamana nak buat, bila nak buat, dengan sapa kita kena buat kerja tu dan sebagainya. Dengan merancang kita dapat optimum kan masa. Masa kita 24 jam jer sehari so tak dapat tidak itu jer la masa yang kita ada dalam satu hari.

Memang betul kita ni manusia selalu dipengaruhi oleh emosi dan mood. Kalau time rajin tu semua kerja siap. Bila time malas, rancang la macamana pun semua kerja tak jadi. Belum lagi kalau kena marah dengan bos ke, kereta rosak ke, rumah berselerak ke. Tapi point yang penting kat sini, even kalau kita takde mood. Takkan la hari-hari takde mood yer dak. Takpe la kalau skip sehari dua tak dapat siapkan kerja. Yang penting, bila ada plan, bila mood dah ada, kita dapat siapkan kerja kita.

Plan ni serupa juga dengan target. Kalau kita takde target, kita tak fokus dan kita tak tau kita nak apa sebenarnya. Ramai penceramah motivasi, penceramah business selalu tekan kan kena ada target yang jelas. Kalau misalnya target kita nak kaya. Itu tak cukup jelas. Kena jelas kaya tu nak duit ke, nak rumah ke atau sebagainya ikut target kita. Kata orang kalau nak minta sesuatu kena la clear kita nak minta apa.

Ok tu jer la. Saja nak update blog. Aku terpikir sebenarnya adakah kawan aku ni punya business plan dan target yang jelas since aku tak nampak dan dia pun tak pernah ajak bincang. Hopefully dia ada plan dan target.

Ciao Ciao



Monday, 15 February 2016

Cuti-Cuti Terengganu

Cuti Chinese New Year hari tu aku bawa family ke Terengganu. Cuti 4 hari tu. Lama tu kalau ke mana-mana. Kalau duduk rumah jer time cuti tu mau la brain dead. Nak buat apa pun tak jadi. So aku plan siap-siap bawa family plus mentua aku gi Terengganu.

Why Terengganu? First, aku saja nak berjalan. Second, kakak ipar aku duduk sana. Alang-alang berjalan better ziarah kakak ipar aku ni sekali. Pasal tu la aku bawa mentua aku. Third, aku saja pilih Terengganu pasal nak jalan kat situ tak ramai orang. Kira boleh la releks-releks. Tak tempuh trafik jem.

Malangnya, hari pertama gerak dah kena jem dekat tol Gombak. Aku gerak gi Terengganu hari Sabtu, jam 10 pagi. Kena jem kat Gombak sampai la ke Bentong. Hampar 2 jam setengah kena jem. Bini aku cakap kalau bukan nak jalan-jalan, putus asa dah ni nak pegi Terengganu. Hahaha

Lepas Bentong jalan clear. Sampai Terengganu selepas Maghrib sebelum Isyak. Sampai2 jer Terengganu, hujan dan angin kuat. Aku jadi risau pulak tengok angin kuat macam tu. Rasanya kalau kat KL ni banyak pokok tumbang kalau angin kuat macam tu.

Esoknya kami pun jalan-jalan ke bandar Terengganu. Destinasi pertama, Kampung Cina. Bini nak tengok-tengok kain. Sampai-sampai jer Kampung Cina, banyak kedai tutup. Memang la tutup dah Tahun Baru Cina. Gi pulak Kampung Cina. Nasib la ada gak kedai bukak. Tak tau la kedai cina ke tidak. Yang jaganya orang Melayu.

Kat Kampung Cina ni jalan jem pasal dekat dengan Pasar Payang. Ramai orang parking jauh gila dari Pasar Payang sebab penuh parking. Jem kat area situ macam jem kat Melaka. Kami plan lepas gi Kampung Cina nak singgah Pasar Payang tapi bila dah jem dengan ramai orang tu cancel la. Gi la tempat lain.

Lepas solat semua nak singgah la ke Pantai Batu Burok. Saja nak lepak-lepak tengok laut. Tapi angin kat sini, Masya Allah kuatnya. Kena pulak sampai sana hujan renyai-renyai. Hujan tu tak kisah la tapi angin tu. Dah rasa macam duduk UK pulak. Hujan kejap-kejap. Angin kuat. Huuu memang macam winter.

Besoknya, kami pun balik. Aku saja nak balik awal tak nak kena jem kat Bentong, Karak, ngan Gombak. Kalau kena jem kat situ, sengsara wei. Nasib baik balik hari tu jalan clear. Ada la jem sikit kat Gombak.

Next cuti macam nak pegi ke Selatan pulak. Kena note jugak keadaan cuaca. Kena cuaca macam kat Terengganu jadi tak best berjalan bila hujan ni.

Thursday, 4 February 2016

Tukar MyKad Sebab Aku Gemuk

Lama dah aku nak tukar mykad aku ni. Rasanya mykad aku ni last aku tukar lebih kurang 10-15 tahun lepas. Hari tu nak buka bank akaun Hong Leong, mykad aku tak dapat baca. Akhirnya pegawai kat kaunter tu cakap "Encik tukar mykad dulu la encik. Dah cuba berapa kali tak dapat ni." Sedih aku. Mykad aku kena rejek.

Hari Sabtu bulan Januari ntah berapa hari bulan aku pun bawa la bini aku sekali tukar mykad. Mykad bini aku pun dah lama, kena tukar baru. Gambar muka kat mykad bini aku tu sangat la innocent. Muka budak. 

Gambar muka kat mykad lama aku pulak sangat ganas. Kalau ada orang tengok gambar tu semua komen "apsal muka ko garang sangat ni" atau pun "ish muka macam orang baru keluar penjara". hehehe

Proses tukar mykad sekarang ni sangat mudah. Kudos to Jabatan Pendaftaran Negara. Hari Sabtu pun buka opis. Proses nak tukar mykad sangat senang. Ambik nombor giliran. Tunggu kena panggil. Serah mykad lama. Thumbprint ibu jari kiri dan kanan. Kalau nak tukar alamat bagitau pegawai kat kaunter tu. Bayar cas tukar mykad. Tunggu pulak nak ambik gambar. Ambik gambar dan selesai.

Since aku buat tukar mykad ni hari Sabtu, aku kena tunggu hari Isnin untuk ambik mykad baru aku. Ada orang bagitau kalau buat masa waktu bekerja (Isnin-Jumaat) tunggu sekejap je dah siap. Oh..aku tukar kat Putrajaya. Kalau tukar kat cawangan, aku dengar seminggu gak baru siap disebabkan cawangan hantar ke Putrajaya kemudian Putrajaya hantar balik ke cawangan mykad yang dah siap. Tapi yang ini aku dengar-dengar jer. So tak sahih. Tapi sape-sape yang dekat dengan Putrajaya, tukar kat sana jer la, lagi senang dan cepat.

Sementara tunggu mykad aku siap, aku dapat la benda ni. Dokumen Pengenalan Sementara.

Kalau aku kurus. Aku tukar lagi mykad

Muka budak ganas baru nak UP




Friday, 15 January 2016

Meeting Business Idea

Rabu lepas, aku dan A gi meeting dengan BC berkenaan dengan bisnes idea A yang aku pernah bagi hint kat post dulu.

My impression terhadap A adalah dia tak pernah buat bisnes dan dia amat selesa dengan kerja dia sekarang (akademik). Masa aku dan A berbincang pasal bisnes ni, aku perasan A needs to change his mentality. Sebab A nak bisnes tapi takut orang curi idea dia. Bisnes ni is about menjual. Nak menjual kena la cerita kelebihan produk kita. Tapi kalau takut produk kita ditiru sebab kita cerita pasal produk kita, sampai bila kita boleh nak jual produk.

Kita ni bukan jual barang makanan. Kalau barang makanan lain la.

Aku punya impression tu mempengaruhi aku. Aku cakap kat BC, A ni tak pernah bisnes. Mentaliti dia kena tukar. BC noted dan dia cakap dia try la to input seberapa banyak yang boleh so A can slowly think about it.

Meeting hari tu, A start cerita berkenaan idea dia. A tunjuk demo kat BC. A points out apa problem dia cuba tackle, why dia buat idea ni, and initial customer segment dan sebagainya.

BC gives a good points. BC cakap idea ni ada potensi untuk dijual. The approach is different from current available product. The bisnes idea ada added value and different to other product.

Point lain BC bagi is customer segment. Different customer segment, lainlah financial forecast and marketing approach. Kemudian BC suggest we need to do validation, and tengok mana punya customer segment gives more money tapi at the same time kurangkan kos overhead.

BC punya suggestion ni aku dah biasa buat. Aku cuma nak tengok reaksi A. Syukur, A agreed dan dia nampak the logic of BC punya suggestion. Dan A tak sebut pun pasal investment kat BC.

Next what we should do on this idea is to apply for funding, thinks about product name and doing the validation process. The key here kalau idea tu gempak sekali pun, tapi takda sapa nak beli, bisnes tetap rugi.

Doakan supaya aku dapat jadikan bisnes startup ni berjaya.



Thursday, 14 January 2016

Happy Birthday Amirah



Happy Birthday Amirah. Sekarang dah 3 tahun. Bukan 4 tahun. Sekejap jer dah besar.

Amirah dah pandai minta air sedap (air vitagen), air upin ipin ngan air buah (air jelly perisa buah). Balik keje jer minta air manis ni. Tak elok la asik minum air manis jer Amirah

Amirah dah pandai sikit-sikit kayuh basikal. Tak lama lagi expert la tu. Penat la ayah nak kejar Amirah.

Amirah dah boleh tolong ayah ngan umi. Tolong masukkan kain dalam bakul. Tolong kemas mainan. Tolong buka/tutup tv. Tolong onkan kipas.

Amirah pun dah pandai menyapu. Kira lulus la walaupun yang disapu tu tak bersih.

Amirah dah start belajar nyanyi lagu ABC. Tapi takde bunyi. Yang ayah dengar bunyi huruf hujung-hujung jer.

Amirah dah pandai kira 123. Tapi no 5 selalu tak sebut. 1234 pastu jadi 6. Tak tau 5 hilang ke mana.

Sekarang ni Amirah kena belajar tidur sendiri. Tak nak la nenen-nenen lagi. Kesian umi letih tidur tak betul.

Semoga Amirah jadi anak yang solehah, dengar cakap ayah dengan umi, pemurah hati, anak yang baik, sihat, cergas dan cerdas.


Monday, 11 January 2016

Seminar Trading Secret

Hari Sabtu lepas, 9/11/2016, aku menghadirkan diri ke Seminar Trading Secret. Seminar ni berkenaan pelaburan saham. Disebabkan aku nak mula melabur dalam saham aku register and kumpul sebanyak mungkin maklumat untuk persediaan diri.

Seminar ni diadakan di Kuala Lumpur, speaker dia is well known figure dan aku rasa dia ni kira expert la dalam dunia saham, ekonomi dan analisis kewangan. Orangnya sempoi dan yang paling penting, dia cuba menyampaikan ilmu saham dengan bahasa yang mudah dan senang untuk audien faham. Oh nama speaker tu Dato Dr. Nasri Khan (DDNK). So kalau google nama ni mesti jumpa since reputation dia quite good.

Banyak benda yang aku belajar dalam seminar ni. The best thing pasal seminar ni adalah audien yang boleh dikatakan above average dalam saham. So kebanyakan dorang ni dah pernah berdagang. So soalan-soalan yang audien tanya adalah soalan yang advance dan directly relevan kepada yang memang nak trade. Soalan-soalan basic tu ada, tapi tidaklah basic sangat.

Since kebanyakkan audien dah advance, DDNK pun banyak buka secret trading saham. However it is worth to note, 90% of trader akan rugi. Kuncinya adalah disiplin. Dan trade tak boleh ikut nafsu dan perasaan. Kena ada indikator-indikator yang jelas. DDNK juga menyarankan untuk cari saham-saham yang boleh homerun which is difficult. Kalau senang dah lama orang lain kaya kan.

Overall, seminar ni best. Sangat rekomen kepada orang yang nak tahu pasal saham. Tapi kena prepare sikit dengan baca pasal asas-asas saham. So takde la terpinga-pinga masuk kat seminar. Advance kelas pun ada tapi yurannya sangat-sangat mahal. Sapa yang mampu sila la register ke advance kelas. 

Aku sekarang ni masih lagi mengumpul sebanyak mungkin ilmu sebelum mula trade. Bila aku dah yakin insyaAllah aku dapat mengurangkan risiko rugi. Thanks to DDNK dan syukur kepada Allah yang menggerakkan aku untuk hadir ke seminar ini.


Wednesday, 6 January 2016

Bisnes Idea

UPDATE: aku dah set appointment dengan BC minggu depan. A kata free. We see how it will works.

Ada sorang kawan aku ni. Aku namakan dia sebagai A. A approach aku nak JV buat bisnes. 

A terangkan kat aku berkenaan idea dia. Aku dengar idea A and decide idea A ni ada potential and boleh jual. So A minta aku carikan funder atau dalam kata lain angel investor. Aku bagitau A, angel investor di Malaysia ni tak macam di luar negeri. Angel investor kat Malaysia tak invest on idea. Dorang invest on bisnes.

A tak dapat tangkap apa yang aku cakap. Dan dia still insist untuk aku cari angel investor. Aku cuma cakap aku cuba la cari tapi aku tak jamin kalau angel investor ni berminat.

Aku cuba untuk setkan appointment untuk A jumpa sorang business coach, BC. Tapi A macam tak nak jumpa BC sebab risaukan idea dia dicuri. Errrr, kalau BC tu nak curi idea rasanya idea aku dulu kot BC akan curi since aku dah kenal lama dengan BC.

Tapi takpe, nak buat bisnes ni bukan mudah. Hopefully aku dapat maneuver keadaan ni. Lagipun aku kena cuba gak convince kan si A ni untuk jumpa BC. BC may not an angel investor tapi at least BC boleh tolong kembangkan idea tu or kalau dia nampak loophole kat idea tu. 

Wish me luck, ciao ciao

Monday, 4 January 2016

Amirah 2016

Tahun 2016.

Amirah lagi beberapa hari dah masuk 3 tahun. Sekarang ni dah pandai merajuk. Suka cubit ayah. Cakap pun laju.

"cubit karang..haaa"
"ayah gi keje, umi gi keje, miyah gi rumah mak.."
"ayah nak lagu..Jaaauuuhhhhhhh"
"sikit jer..sikit jer"

Amirah makin pintar bercakap. Kadang-kadang sampai kita pun tak reti nak jawab. Geram jangan cerita.

Tapi bila pikir balik dari anak dok diam jer tak bercakap, baik lagi dia bercakap. Nak jaga anak ni banyak cabaran. Diri sendiri la kena ada kawalan. Anak bukan tau apebenda kan