Thursday, 16 June 2011

Sandokan

In Italy, Malaysia is famously known because of Sandokan.

Do you, Malaysian, know him????

Okay, the picture is not really him though because Sandokan is the character of fictional pirate created in 1883 by Italian author Emilio Salgari. And he also known as "The Tiger of Malaysia" or "Harimau Malaysia". So I wonder, if the name of "Sandakan" (place in Sabah) and "Malaysia" coming from this famous book.

A wikipedia page about Sandokan in here.

5 comments:

&137 4P15 said...

uinaaaa....ko inda ingat sapa sandokan az? punyalah famous ni urang di sabah....dialah pahlawan kita di sabah zaman british dulu....di Inanam ada meriam besi peninggalan sandokan semasa menentang inggeris (zaman james brooke inda silap aku) yang kejar dia dari sarawak sampai dia masuk sabah....Lama sudah tu meriam di sana, mengkali inda sudah diurang jaga, batagar udah saya tengok masa saya balik sabah itu hari......

Az Azrinudin Alidin said...

adakah di sabah???

bah hilang ingatan betul aku ni..aku ingat fiction jak sandokan ni..ramai urang2 italian tanya pasal sandokan ni tapi aku ckp aku ndak tau..haha

rupanya btul la pulak..tapi kan macamana si author buku italy tu tau pasal sandokan aah??? dia bukan pernah sampai di sabah..heran oooo

&137 4P15 said...

heheheehe...aku search di net jumpa serba sedikit info pasal sandokan....kalau ko mo tahu lanjut boleh click di link ni....selamat membaca http://amnaj.wordpress.com/2009/04/05/sandokan-bahan-malaysia-popular-di-eropah/

Alfian_Troxion said...

serius first time aku dengar pasal mamat neh. hehehehe. dia leh cakap itali dok?

Az Azrinudin Alidin said...

sandokan tu tak tau ler...pelakon sandokan tu pandai ckp italy..padahal dia org india