Tuesday, 19 July 2011

Research

Banyak sangat due date.
Hati pun jadi tak tenang.
Rasa macam main bola tapi tak habis-habis.

Cerita pasal research.
First application dah siap.
Tengah collect data.
Pastu kena develop lagi second application dengan third application.
Hopefully, aku estimate third application tu application yang final.
Pastu nak submit kat Apple App Store.

Collect data dari orang lain ni agak susah.
Masing-masing tak nak participate pasal risau dengan privacy.
Aku cakap it is not within my research scope.
Tapi nak buat camne. Dah dorang raise privacy issue. Kena cari solution gak. One item added in to do list.

Cerita pasal first application.
Aku collect data dari accelerometer, sound, gps, compass, web usage (url, query).
Baru tadi bincang dengan Fabio.
Dia tanya where is the agenda?? Aku cakap itu untuk second application.
Sekarang ni tengah nak settle kan pasal agenda tu. Pasal aku tak dapat nak access iphone default calendar.
Next solution, nak try access google calendar.
Setakat ni dah tengok API. Nampaknya macam boleh. Cuma belum try lagi. So another item in to do list.

Untuk second application, application tu akan predict kalau user tu tgh berdiri/duduk/berjalan/berlari dari data accelerometer.
Pastu predict environment sounds.
And then predict any significant location.
Dah dapat predict semua tu baru la nak tengok kalau-kalau ada kaitan dengan web usage.
Perghhhh. Banyak lagi nak kena buat.
Calendar tu aku include pasal nak predict kalau-kalau user next web search ada kaitan dengan calendar entry.

So research aku ni pasal apa??? Err...

Kalau ada siapa-siapa yang ada iphone and ipod nak volunteer untuk collect data, sila la komen dan letak la cara-cara untuk di hubungi.

2 comments:

Alfian_Troxion said...

fuih. mcm banyak benda lagik je ko kena buat... tapi takpe. tauskan usaha Doktor Azriii!!! :D

Az Azrinudin Alidin said...

mmg banyak..tengah berusaha lagi ni..harap2 semuanya berjalan lancar