Sunday, 30 October 2011

Kisah Hidup Seniman NegaraAku dah tengok 3 kali dah kisah hidup seniman negara ni. Banyak pengajaran yang boleh kita ambik.

Aku ada terbaca komen-komen orang kat youtube pasal cerita Anakku Sazali. Satu komen tu sedarkan aku ada makna lain dalam filem tu. Orang tu komen dalam filem ni P. Ramlee nak tunjuk, kalau orang kawin lari tak minta restu mak bapa nanti anak dia pun jadi tak elok perangai.

Sangat susah nak cari filem sekarang yang kita senang nak ingat. Mungkin sekarang ni cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah tu boleh jadi filem cult culture. Dengan dialog cer cerita..cer cerita.., tambah dengan dialog kita bakor jeeer..sekali dengan dialog plawok, plawok, plawok tuuu..

Kalau nak banding dengan cerita lain zaman sekarang ni sangat la susah nak melekat. Bak kata makcik aku..berpuluh-puluh kali dah ko tengok cerita P. Ramlee ni, dari ko kecik sampai besar, tak puas-puas lagi ke?? Soalan susah nak jawab. Tiap malam minggu, hari kerayaan ada jer cerita P. Ramlee ni. Tapi tetap tak puas nak tengok kan??

No comments: