Wednesday, 4 January 2017

DUIT

Aku pernah dengar dalam seminar berkenaan DUIT ni. Katanya ramai orang nak cari pendapatan pasif (Passive Income) tapi sebelum mendapatkan pendapatan pasif, ada banyak langkah yang perlu seseorang tu kena buat. Speaker tu pun bagi 5 prinsip DUIT. 

(Speaker bagi 5 prinsip ni jer, tapi dia tak terangkan dengan terperinci sebab masa yang terhad)

1. CIPTA DUIT => kena dapatkan pendapatan aktif (Active Income) dulu sebab duit ini yang akan digunakan untuk digandakan menjadi pendapatan pasif.

2. URUS DUIT => kurang pasti kat sini duit tu kena urus camna. 

3. LINDUNG DUIT => ini supaya duit kita tidak hilang begitu sahaja. Jadi simpan la duit dalam bank dan tempat-tempat yang diyakini dapat lindungi duit kita.

4. AGIH DUIT => kena agih duit ikut perbelanjaan, simpanan, untuk anak isteri, dan sebagainya.

5. LABUR DUIT => kat sini la duit tu dilaburkan untuk mendapatkan pendapatan pasif. Labur duit ni kita boleh labur sama ada dalam properties, saham, ataupun emas. AMARAN: jangan masuk skim cepat kaya, labur duit, goyang kaki, duit masuk tiap-tiap bulan tak buat apa-apa. Salah satu cara untuk kenal pasti skim cepat kaya, duit masuk tiap-tiap bulan dengan percent yang bank pun takkan bagi. 

Contoh: ASB bagi 8% setahun, skim cepat kaya bagi 10% SEBULAN. SEBULAN bukan SETAHUN. Kat situ pun nampak macam ada yang tak kena.

No comments: