Tuesday, 16 May 2017

Bandung: Bercuti

Aku sebenarnya pernah ke Bandung 8-9 tahun dulu. Dah agak lama, dan memori aku pasal Bandung pun tak berapa jelas. Cuma dulu aku ke Bandung lebih ikut group dari UPM, so bila berjalan pun banyak pergi tempat-tempat pelancongan macam Tengkuban Perahu dengan kedai-kedai factory outlet.

Perjalanan kami ke Bandung baru ni, lebih kepada business. So business first dan bercuti tu sambil-sambil. Aku ni bila berjalan mana-mana suka perhatikan culture dan juga cara kehidupan penduduk di kawasan tu. Bila bercerita pasal Indonesia ni memang tak kan lari dari 'macet' - trafic jam. Dengan jumlah penduduk 10 juta di Bandung sahaja, memang takkan dapat lari dari 'macet'.

Apa yang aku suka dengan penduduk Bandung ni, disebabkan oleh kepadatan penduduk, mereka ni aktif berniaga. Scene yang paling best jalan kat Bandung ni adalah kedai makan, cafe dan restoran. Kat Bandung ni atau mungkin Indonesia keseluruhannya, restoran dorang suasananya memang menarik dan tenang. Memang harga makanan kat restoran ni agak mahal sikit dari biasa, cuma suasana dalam restoran tu memang tenang dan boleh menarik mood yang positif. Rata-rata yang aku tengok, restoran ni takda tv cuma ada musik yang bunyi agak slow.

Image result for cafe di bandung
Gambar dari google

Makanan disana pun lain dari Malaysia dan ada beberapa makanan kalau dijual di Malaysia mungkin boleh success. Antaranya Nasi Goreng Kambing, Nasi Bebek dan juga Murtabak San Francisco. Nasi Goreng Kambing ni sama macam nasi goreng ayam cuma gantikan ayam dengan kambing bakar. Sedap oooo.

Image result for nasi goreng kambing
Nasi Goreng Kambing

Murtabak San Francisco bentuknya dah macam pizza empat segi cuma dia bukan pizza. Bayangkan murtabak biasa, inti tebal dekat setengah inci, ada topping cheese kat atas. Peergggh memang meleleh air liur. Inti boleh pilih ayam, daging, tuna. Tambah pula intinya ada rasa pedas-pedas sesuai dengan citarasa orang kita.
 Image result for martabak san francisco
Tengok pun nampak sedap, apa lagi kalau dapat makan

Lain kali mungkin aku nak explore Jakarta pulak. Owh kalau dari airport Jakarta ada bus express ke Bandung (takda la express sangat sebab macet, cuma dia tak berhenti tepi jalan ambik penumpang). Kalau tak silap kaunter dekat airport Jakarta di pintu F, cuma aku sendiri tak pasti sebab hari tu aku naik train. Next time boleh cuba kot.

No comments: