Monday, 3 May 2010

Prospectus

Salam

Ape ke benda prospectus ni?? Ok aku bgtau..kat sini (universiti ni kot) punya sistem, dari 12-18 bulan selepas enrolled dalam PhD studies kena la present prospectus..Kiranya mcm yearly report la..tapi nama-nama report ni berbeza-beza ikut tahun. So first year dia panggil prospectus, second year dia panggil proposal, third year jadi dissertation. so lepas third year tu la baru submit as a thesis. tu dia punya sistem. apa perbezaannyer?

antara dissertation ngan thesis, aku tak pasti sgt. tapi antara prospectus ngan proposal beza dia mcm ni

prospectus: initial ideas of research areas. termasuk la plan2 dan benda kita dah buat
proposal: initial result based on the research prospectus. So kat sini dorg nilai if research tu bole explore lagi ke atau unsufficient for phd research. Kat sini selalunya dorg dah start serius pasal hala tuju research kita.

so minggu lepas aku present la aku punya prospectus. Bukan sahaja present tapi biasala report on paper pun kena ada juga. So apa kesudahannya?

Reviewers separuh puas hati ngan written report dan separuh puas hati gak ngan presentation. Pasal apa tak puas hati tu? SV aku ckp pasal reviewers aku ni core computer science plus mathematician. So dalam prospectus aku tu, aku ada mention pasal developing algorithm, and studies of different dimensions, so dorg punya expectations are mathematical models camne aku related those dimensions ngan algorithm.

so mmg aku tak tulis pun dalam prospectus aku tu pasal mathematical model but dorg expect aku present kat presentation aku hari tu. So disebabkan benda ni, written prospectus dorg terima as it is, tak payah tukar pape dah. which means that dorg suke ideas and plans akan datang yg aku nak buat. Tapi dorg request another presentation, which discuss the mathematical model either develop sendiri punya atau pun pakai model org lain. Since kita ni (baca as student malaysia) lemah sikit matematiknya, jalan terbaik adalah ambik model org and include another variables dari kita punya keje. Which is not easy at it seem to be. Nak cilok celah mana pun aku dah tak tau dah ni. Tapi takpe aku try dulu cari model2 yang berkaitan pastu test klu bole masuk variables aku. Harap2 pasni takde la problem besar sgt.

So kawan2, kalau la sapa2 antara korang tersesat terbaca pasal topic automatic queries formulation, just in time information retrieval, atau pun recommender system, kasi pointer kat aku paper tu, mana la tau bole cilok ke ideas dorg. Thanks

Ciao ciao

2 comments:

Alfian_Troxion said...

gulp... maths...
takut den

tapi hari tu aku jumpa sorang mamat ni.. Dr yg publish banyak kat IEEE Transactions... dia kata bayak maths dia guna high school maths

e.g. prob theory, pengkamiran, pembezaan etc.

tapi aku tau... camne nak guna tu lagi satu soklan. kita dulu buat latih tubi je. nak guna kat mana takde sapa2 ajar... anywayz... harap2 kau burjaya mamat :D insyaAllaah...

Az Azrinudin Alidin said...

Thank mamat..dah ada dah sikit dalam kepala ni tinggal nak tulis dalam bentuk mathematical formula jer

masalah kita ni takut sgt dengan math..huhu takpa skrang ni mmg aku tgh mencuba untuk pahamkan features dalam keje aku and transfer dalam bentuk mathematical formula