Tuesday, 13 December 2016

Internet Jadi Perlahan

Minggu lepas hari Jumaat aku install SQL Server 2012 kat ofis. Since kalau kat ofis, internet laju aku tak perasan la speed internet berkurangan.

Balik rumah nak buka email pun tak dapat. Yang lagi pelik bila laptop aku connected ke internet, phone yang connected ke internet pun jadi slow. Dah la memang aku pakai internet slow capped 1mbps jer sebab aku tak main video sangat. Lagi pun data unlimited.

2 hari jugak la aku cuba macam-macam. First suspect SQL Server. Disabled semua tak jadi ape. Second suspect background process. Pun tak jadi ape. Pastu bila browse cari solution jumpa la video ni.


Untuk ringkasan untuk rujukan masa depan:

1. Buka task manager, klik tab performance, klik open resource monitor.
2. Klik tab network. Tengok process apa yang guna internet di background (receiving/sending).
3. Right click kat process tu, klik end process tree. Kalau klik end process, process tu akan muncul semula.

Semoga bermanfaat 

No comments: